Antyoksydanty

Rewelacyjne wyniki badań na przyswajalnością antyoksydantów zawartych w Jagodach Acai

Ekstrakt z owocu brazylijskiej palmy szturmem zdobywa popularność w wielu gałęziach przemysłu farmaceutycznego. Chociaż badania nad tym owocem w dalszym ciągu są w powijakach, to co jakiś czas opinię publiczną obiega informacja o kolejnych potwierdzonych właściwościach preparatów i suplementów diety zawierających w swoim składzie Jagody Acai.

Ostatnie doniesienia dotyczą pierwszego badania na grupie 12 ochotników, którzy spożywali suplementy diety zawierające wyciąg z Jagody Acai. Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Texas AgriLife zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Jagody Acai a wchłanianie składników

Celem badania było wykazanie jak ważne jest wykorzystywanie i spożywanie suplementów diety zawierających Jagody Acai. Naukowcy udowodnili, że antyoksydanty zawarte w Jagody Acai wchłaniają się wyśmienicie, co było do udowodnienia. Jednocześnie naukowcy zwracają uwagę, że podczas badań nad zauważyli wiele interesujących związków, które dotychczas nie były spotykane na taką skalę w jednym tylko owocu. Wobec powyższych stwierdzeń należy zakwalifikować Jagody Acai do grupy tzw. super produktów.

Jeden z badaczy, dr Suzanne Talcott oprócz wartości zdrowotnych docenia także walory smakowe jagody, które jej zdaniem są swoistą mieszanką czerwonego wina i czekolady – czy można chcieć czegoś więcej od owoców? – pyta retorycznie badacz. Talcott, która jest także profesorem w Texas Univeristy słusznie zauważa, że o zawartości antyoksydantów w Jagody Acai wiadomo było już dawno temu, ale przeprowadzone badania są pierwszymi, które czarno na białym udowadniają, że substancje te są przyswajane przez organizm ludzki.

Po opublikowaniu tych rewelacji popyt produktów zawierających Jagody Acai zaczął wyraźnie wzrastać na całym świecie. Wzrost popularności jagody i produktów pochodzących z jej przerobu skłonił profesora do dalszych badań – szczególnie, że zaczęły się pojawiać hasła wskazujące jakoby Jagody Acai był swoistym złotym środkiem na większość chorób znanych współczesnej cywilizacji.

Późniejsze badania profesora Steve’a Talcotta (mąż i partner naukowy Suzanne Talcott) wykazały aktywność antyoksydantów zawartych w komórkach Jagody Acai w stosunku do komórek nowotworowych. Profesor stwierdził ponadto, że należy gruntownie poznać ten mały owoc, ponieważ wydaje się wielce prawdopodobne, że zawarte w nim substancje mogą przynieść wiele korzyści współczesnemu człowiekowi.