czym jest Jagoda Acai?

Osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów poszukują zazwyczaj preparatów i suplementów diety, które staną się remedium na ich problem i niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pozwolą usunąć z organizmu tkankę tłuszczową. Większość preparatów i suplementów diet dostępnych obecnie na rynku zawiera w swoim składzie substancje zmniejszające uczucie łaknienia i głodu. Tymczasem na świecie coraz częściej wraca się do natury, która podsuwa najlepsze i najzdrowsze rozwiązania. Jednym z niedawno docenionych produktów okazały się owoce Acai bacca, które w formie ekstraktów dostępne są pod handlową nazwą Jagoda Acai.

Jak każda dostępna na rynku nowość Jagoda Acai wzbudza ogromne zainteresowanie z jednej strony a z drugiej pojawia się niedosyt wiedzy na temat rzekomo rewelacyjnego produktu wspomagającego odchudzanie. Dlatego postanowiliśmy niniejszym artykułem rozwiać wszelkie wątpliwości związane z zażywaniem suplementów diety zawierających wyciąg z Jagoda Acai.

Wiele osób zastanawia się nad tym czy Jagoda Acai ma coś wspólnego z owocami Acai bacca. Odpowiedź brzmi: tak. Acai bacca to nic innego jak owoce pochodzące z lasów deszczowych Amazonii, w których są zbierane i cenione od wielu setek lat przez tamtejszą ludność. Naukowo udowodniono, że wyciąg z owoców i pestek Acai bacca, który w handlu pojawia pod nazwą Jagoda Acai, zawiera największy wśród wszelkich suplementów pochodzenia naturalnego indeks ORAC (ogólna nazwa przeciwutleniaczy odgrywających ważna rolę w procesie odchudzania). Udowodniono naukowo, że preparaty zawierające ekstrakt z  Jagoda Acai mają wpływ między innymi na:

  •  obniżenie poziomu cholesterolu
  •  regulację poziomu cukrów i tłuszczu w organizmie
  •  wzmacniają odporność organizmu
  •  przyspieszają regenerację
  •  zwiększają energię i siły witalne
  •  oczyszczają organizm z toksyn
  •  pomagają wyregulować gospodarkę hormonalną

Na właściwości Jagoda Acai ma bez wątpienia skład jakościowy i ilościowy dobroczynnych substancji. Sproszkowany ekstrakt liofilizowanego miąższu acai i skórki zawiera w 100 g:

Wartość kaloryczna: 539,9 kcal

Węglowodany: 52,2 g w tym 44,2 g włókna pokarmowego i niską zawartość cukru

Białko: 8,1 g

Tłuszcz: 32,5 g

W ekstrakt jest także bogatym źródłem witamin i minerałów w tym:

  •  witaminy C
  •  witaminy A
  •  wapnia
  •  żelaza
  •  kwasu asparaginowego
  •  kwasu glutaminowego
  •  aminokwasów
  •  kwasu palmitynowego
  •  kwasu linolowego
  •  beta steroli roślinnych
  •  oligomery procyjanidyny
  •  kwas wanilinowy
  •  kwas p-hydroksybenzoesowy
  •  kwas protokatechowy
  •  kwas ferulowy

I wiele innych czynników, które odgrywają bardzo dużą rolę w procesach regulacyjnych i stabilizujących. Spożywanie ekstraktu z Jagoda Acai bez wątpienia przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i stanie się nieocenionym sojusznikiem w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów.