Jagoda Acai złoty środek

Wyciąg z Jagoda Acai jest dosłownie zdrowotną bombą dla organizmu dzięki zawartym polifenolom, związkom fitochemicznym oraz antocyjanom. Ekstrakt z Jagoda Acai jest jednym z najlepszych znanych źródeł antocyjanów na świecie!

 Związki fitochemiczne to związki chemiczne, które znajdują się w roślinach. Ich nazwa wywodzi się z greckiego słowa „phyto”, które oznacza „roślina”. Związki fitochemiczne zaliczane są do grupy substancji bioaktywne. Odgrywają one bardzo ważną rolę w przemianach biochemicznych zachodzących ludzkim organizmie, ponieważ wzmacniając jego odporność zapobiegają wieli poważnym chorobom. W warunkach naturalnych związki chemiczne spełniają przede wszystkim funkcje ochronne stając się barierą przed inwazjami szkodników czy roztoczy, które mogłyby uszkodzić żywe tkanki rośliny. Niestety organizm lidzki nie jest w stanie ich syntezować i należy je regularnie dostarczać z pokarmem dlatego warto zainteresować się suplementami diety zawierającymi ekstrakt z Jagoda Acai.

Spożywane w postaci ekstraktu z Jagoda Acai związki działają w ludzkim organizmie jak przeciwutleniacze tak ważne dla dobrego samopoczucie i długowieczności. Wyniki wielu badań wskazują, że suplementy diety zawierające wyciąg z Jagoda Acai opóźniają procesy starzenia, hamują rozwój chorób układu krążenia, pomagają w walce z rakiem oraz w zwalczaniu wielu innych chorób zwyrodnieniowych oraz tych, które dotyczą wzroku i jakości widzenia.

Funkcje ochronne jagód Acai

Antocyjany, które uważa się, że pełnią w organizmie funkcje ochronne to jedne z najsilniejszych antyoksydantów. Prawdopodobnie wszyscy słyszeli o „paradoksie francuskim”. Francuzi mimo stosunkowo niezdrowej, bo bogatej w tłuszcze diety należą do społeczeństwa, w którym odnotowuje się obecnie najniższy odsetek zgonów spowodowanych przez choroby układu krążenia. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest prawdopodobnie fakt, że do każdego niemal posiłku serwuje się lampkę czerwonego wina.

Ten napój alkoholowy wytwarza się z winogron, które podobnie jak Jagoda Acai charakteryzują się wysoką – choć nie aż tak wysoką – zawartością antocyjanów o właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole (antocyjany) zawarte w czerwonym winie łagodzą skutki niewłaściwego odżywiania i palenia papierosów. Wyciąg z Jagoda Acai ma najbardziej skoncentrowaną i największą zawartość antocyjanów ze wszystkich znanych i zbadanych owoców. Zawartość antocyjanów w Jagoda Acai jest ponad 3,5 razy większa niż w kieliszku czerwonego wina!

 Antocyjany zawarte w Jagoda Acai i ich właściwości ochronne:

– zapalenie stawów: antocyjany neutralizują enzymy, które niszczą tkankę łączną. Ich właściwości antyoksydacyjne chronią komórki naczyń krwionośnych przed szkodliwym  działaniem wolnych rodników i wzmacniają ich odporność

–  układ nerwowy: antocyjany zapobiegają nitrowaniu tyrozyny, co może wspomagać ochronę przed chorobami o podłożu neurologicznym. Jeden z podstawowych antocyjanów znalezionych w Jagoda Acai, znany jako cyjanidyno-3-glukozyd, ma wiele prozdrowotnych właściwości takich jak działanie przeciwnowotworowe, ochronne naczyń krwionośnych, przeciwzapalne, zapobiega otyłości i cukrzycy. Pomaga także odbudowywać zniszczone starością połączenia neurologiczne

– ochrona dużych i małych naczyń krwionośnych: od dawna mówi się o niesamowitych właściwościach antocyjanów w walce z miażdżycą. Nawet śladowe ilości antocyjanów skutecznie chronią przed utlenianiem LDL

– wzrok: antocyjany przyczyniają się również do poprawy wzroku. Podczas II Wojny Światowej okazało się, że brytyjscy piloci charakteryzują się znacznie lepszym widzeniem aniżeli ich koledzy z innych krajów. Dość szybko okazało się, że w ich diecie znajdowało się wiele posiłków zawierających wśród produktów czarne jagody. W wyciągu z Jagoda Acai ilość dobroczynnych antocyjanów jest kilkakrotnie wyższa niż u innych powszechnie występujących  jagód

Jak zatem można się domyślać, przyjmowanie suplementów diety zawierających wyciąg z Jagoda Acai bez wątpienia podniesie poziom Państwa zdrowia i jakość życia.